Jednym ze źródeł zagrożenia wypadkowego są środki ochrony roślin używane w gospodarstwach rolnych. Środki ochrony roślin są substancjami o dużej toksyczności i szkodliwym oddziaływaniu na zdrowie i życie ludzi – szczególnie niebezpieczne są pestycydy. Zatrucia tymi związkami powodują alergiczne reakcje skóry. Prowadzą do zmian martwiczych wątroby, schorzeń naczyniowych i porażeń układu nerwowego – są to zatrucia niebezpieczne, ponieważ środki ochrony roślin mają zdolność kumulowania się w organizmie.
W przypadku zatrucia należy postępować zgodnie z instrukcją znajdująca się na etykiecie preparatu. Poniżej kilka podstawowych zasad o których należy pamiętać:
- jeśli zatrucie nastąpiło przez skórę, należy założyć gumowe rękawice w celu ściągnięcia zanieczyszczonej odzieży i spłukać truciznę wodą z mydłem
- przy skażeniu oczu, należy umyć je samą wodą
- w sytuacji spożycia takiego środka, należy podać osobie dużą ilość wody aby sprowokować wymioty i usunąć jak najszybciej z organizmu truciznę, a następnie, bezzwłocznie, wezwać karetkę pogotowia.
Środki ochrony roślin należy przechowywać w wydzielonym, oznakowanym pomieszczeniu, zamykanym na klucz, aby nie miały do nich dostępu dzieci i zwierzęta. Pomieszczenie powinno posiadać osobne wejście i ściany bez otworów, umożliwiające przenikanie szkodliwych substancji do sąsiednich pomieszczeń, z odpowiednią sprawną wentylacją i bezpieczną instalacją elektryczną. Bezwzględnie, środki ochrony roślin należy przechowywać w oryginalnych opakowaniach.
Przed przystąpieniem do pracy ze środkami ochrony roślin, należy odpowiednio zabezpieczyć skórę poprzez dobór odpowiedniej odzieży ochronnej tj. ubranie chroniące przed ciekłymi środkami ochrony roślin (spodnie, bluza i kapelusz typu rybackiego lub kombinezon impregnowany z kapturem), buty gumowe, rękawice gumowe lub igielitowe, okulary ochronne lub ekran ochronny, półmaski i maski.
Aby przeciwdziałać zagrożeniom powinniśmy umieć je rozpoznawać. Aby zmniejszyć negatywne oddziaływanie środków ochrony roślin, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad:
• Przed przystąpieniem do jakichkolwiek prac z pestycydami należy przeczytać etykiety oraz ulotki.
• Jeśli jest to możliwe, zawsze należy wybierać i zastępować pestycydy toksyczne i bardzo toksyczne, produktami mniej niebezpiecznymi.
• Spożywanie posiłków, picie napojów i palenie tytoniu są dopuszczalne jedynie podczas przerw w pracy, w bezpiecznej odległości od terenu na którym dokonano chemizacji.
• Niedopuszczalne jest picie alkoholu przed i podczas pracy z pestycydami.
• Po zakończeniu pracy należy całe ciało umyć ciepłą wodą z mydłem i zmienić odzież na czystą.
• Wszelkie objawy złego samopoczucia po pracy w kontakcie ze środkami chemicznymi, należy bezwzględnie zgłaszać lekarzowi.
Pamiętajmy, że zabiegi agrotechniczne z użyciem chemicznych środków, mogą wykonywać jedynie osoby dorosłe, zdrowe, posiadające odpowiednią wiedzę i doświadczenie.
Nigdy nie lekceważmy zagrożeń – dbajmy o zdrowie nasze i naszych rodzin.
Opracowała: Alicja Fic –specjalista PT KRUS Polkowice