
W sobotę (24.05) Wójt Gminy Głogów Bartłomiej Zimny wziął udział w obchodach 70-lecia działalności Ochotniczej Straży Pożarnej w Serbach.
Jubileusz rozpoczął się od mszy świętej, a następnie zgromadzeni przeszli do remizy, gdzie odbyły się główne uroczystości z okazji 70-lecia Ochotniczej Straży Pożarnej w Serbach.
– Dzisiejszy dzień jest dla nas dniem szczególnym. Spotykamy się tutaj wspólnie, by świętować jubileusz 70-lecia istnienia naszej jednostki. To piękna i dumna historia, ale nasza jednostka nie powstała z dnia na dzień – rozpoczął Łukasz Mika, prezes OSP Serby. Na początku nie było remizy, mundurów, ani nawet wozów strażackich. Strażacy wykorzystywali konie, które udostępniali rolnicy. Brak sprzętu nie był jednak przeszkodą. Mieszkańcy stawali ramię w ramię ze strażakami, często gasząc ogień własnymi rękami – zaznacza Łukasz Mika.
W trakcie uroczystości goście mogli usłyszeć, jak jednostka w Serbach przechodziła przemiany. Dziś jest dobrze wyposażona, a przede wszystkim od roku posiada funkcjonalną, nowoczesną remizę. Przy tej okazji strażacy usłyszeli wiele ciepłych słów.
– Pamiętam, z jakim oddaniem i profesjonalizmem walczyliście z wielką wodą. Widzę dziś, jak profesjonalnie przygotowaliście dzisiejszą uroczystość. Życzę wam przede wszystkim tyle samo wyjazdów, co powrotów – powiedział st. kpt. Tomasz Michalski, zastępca Komendanta Powiatowego KP PSP w Głogowie.
Podczas uroczystości ślubowanie złożyli członkowie Młodzieżowej Drużyny Pożarniczej. Wręczono też medale za długoletnią służbę. Pamiętano o poprzednikach i tych, którzy dziś odnoszą sukcesy. Z życzeniami przybyli również zaprzyjaźnieni strażacy z Wielkopolski.
– 70 lat pięknej historii. A wy ją znacie, bo ją tworzycie. Cieszę się, że już kilka lat tej historii spędziłem z Wami. Współpracujemy ze sobą, wzajemnie się uzupełniamy, by nieść bezpieczeństwo mieszkańcom. I za to wam dziękuję – powiedział wójt gminy Głogów Bartłomiej Zimny.
Druh Paweł Woźniak odczytał także list od posła Łukasza Horbatowskiego. Po oficjalnej części strażacy oraz zaproszeni goście udali się na poczęstunek.
Fot. Leszek Wspaniały




















































